Vår förenings historia
Där vi nu har Malmö Opera (Stadsteatern) låg 1898 ett barnsjukhus. Rörsjöstaden, Pildammsskolan och idrottsplatsen bakom Operan var byggda. Kockums mekaniska verkstad på Dockan hade nu förbindelse med gjuteriet på Davidshall genom järnväg. Järnvägsförbindelsen, en avstickare från Trelleborgsbanan, gick över den del av Pilstorpsgården som senare kommer att få fastighetsbeteckningen.
År 1926 hade Malmö 200 000 invånare. Kockums mekaniska verkstad och varv var betydelsefulla. Staden hade cigarrfabrik, tre chokladfabriker, fyra skofabriker och stor textil- och konfektionstillverkning. 1944 byggdes Stadsteatern och Friluftsstaden.
Malmö inom kanalerna rymde vid 1900-talets början, förutom ett fåtal medeltida hus, patricierhus omgivna av havet och gamla hantverkar-/arbetarkvarter som delvis förslummats och/eller återuppbyggts. Kirseberg och Sofielund är exempel på ytterområden där uppväxande fabriksområden av logistiska skäl omgivits av arbetarbostäder. Helt följdriktigt kom i ”mellanområden” som Davidshall och Hästhagen att byggas hus för medelklassen: registrator, folkskolelärarinna, verkmästare, kassörska, postexpeditör, gasmästare, försäkringsinspektör...
Arkitekt August Lindvall ritade husen för kvarteret ”Prinsen” i nationalromantisk stil. År 1926 hade turen kommit till ”Prinsen 3”. Byggmästare Åke Nilsson byggde ett vackert hus med hissar och den tidens krav på utrymme. Det blev 19 lägenheter: 5 st med två rum och jungfrukammare, 13 st rymliga enrummare med sovalkover alt. ett- och ett halvt rum med kokvrå. Och så husets största överst till höger: tre rum och kök. Från början tänkte sig arkitekten här två ettor, men i ett tidigt skede kom den förste ägaren Oscar Carlo, verksam som disponent för konfektionsföretaget ”Masterhand”, att påverka utformningen.
Vid ett möte på Frimurarhotellet den 13 april 1926 bildades BF Helmfelt som registrerades den 15 maj samma år. Insatserna skulle motsvara lägenheternas värde. I november lade målarna ner arbetet på grund av uteblivna löner. Arbetet hade ännu i januari 1927 inte återupptagits.
Tre lägenheter var länge osålda och hyrdes ut av föreningen. Insatserna sänktes efter en tid. Depressionen var ett faktum.
Under många år satt färgstarka personer i styrelsen. Den folkskolelärarinna som i oktober 1926 flyttade in i mittlägenheten högst upp till vänster var aktiv från starten. Under många år fungerade hon som kassör. Vid ett tillfälle krävde hon hela 100 kr mer/år för uppdraget, nekades och avgick. Hon återkom ett år senare efter en namninsamling i huset till hennes fördel. Nu med önskad ersättning. Hon vidareutbildade sig under tiden till ämneslärare och gick bort 1947.
Sjökaptenen som senare fungerade som kassör bytte både efternamn och
hustru när han utbildat sig till präst.
Läkaren ärvde sin mors lägenhet - från starten ägd av hans mormor. Han var ordförande i föreningen med korta intervall mellan 1961 och 1992.
Månadsavgifterna låg under några perioder stilla för att under andra
höjas dramatiskt.
Vid ett tillfälle på 1970-talet försökte styrelsen inför större renoveringar utan framgång finna köpare till fastigheten. Efter detta anlitade man under många år olika företag, senast Cymco, för att sköta huset. 1993 tog yngre delägare över styrelsearbetet och sedan dess sköter man tillsammans huset på ideell basis.
Efter att Stadsteatern byggdes ett kvarter bort har huset bland delägarna kunnat räkna både skådespelare och sångare.
Bo Widerberg bodde i huset 1994 under inspelningen av ”Lust och fägring stor”. En kort sekvens i filmen visar huvudrollsinnehavaren på väg uppför halvtrappan från porten - trots att styrelsen nekat Widerberg att förlägga inspelningen till huset.
Flera lägenheter har genom arv ägts och bebotts av samma familjer under lång tid. Som längst i 75-80 år. Sex av lägenheterna har genom sammanslagningar blivit tre. I dag består föreningen av 15 lägenheter samt två lokaler.
Elisabet Fransson, som bodde och verkade i huset 1995-2008, lade ner ett stort arbete för att bevara husets charm och kulturella arv i möjligaste mån. Det var också under denna tid som många viktiga renoveringar kom att genomföras för att vi även i framtiden skall kunna njuta av husets ståtlighet.